Home » JUOMAT » CAUDELL – Lämmin makea olutjuoma keskiajalta

CAUDELL – Lämmin makea olutjuoma keskiajalta

Teksti ja kuvat: Saara

Vaikka Caudell on ikivanha juoma, tuli se vasta omaan keittiööni tänä talvena. Olen aikaisemmin kertonut, että en ole oikein oluen ystävä. Toki lisään joskus olutta käristykseen, leivon Guinnesleipää hapanjuureen ja lisää humalan kukkia vappusimaan, mutta olutta en koskaan juo.

Sivistymättömyydestä tai yrittämisen puutteesta yrittää ymmärtää oluen hienoutta ei kai voi syyttää. Artesaanioluet ja kotimaiset pienpanimot ovat marssineet koko 2010-luvun, ja siitä on nauttinut myös toinen puoliskoni. Edelleen aina silloin tällöin hän tarjoaa tuopistaan siemauksen, josko kuitenkin makuaistini olisi muuttunut vuosien saatossa. Ei ole.

Mutta jotain kehitystä on huomattavissa! Caudell on ensimmäinen olutpohjainen juoma, josta nautin. Tämän keskiaikaisen lämpimän juoman voi keittää joko valkoviinistä tai alesta (pintahiivaolut). Oluen lisäksi tarvitse keltuaisia, sokeria, ripauksen suolaa ja sahramia. Caudelin voi tarjota joko lasissa tai kulhossa.

caudell drink recipe

Nautitaan vielä lopputalven maisemista ja lämpimistä juomista, ota resepti talteen alta!

Caudell | Resepti

Reseptistä tulee juoma kahdelle.

Ainekset

  • 330ml alea tai valkoviiniä
  • 2 isoa keltuaista
  • 3-5 tl sokeria (maun mukaan)
  • ripaus suolaa ja sahramia

Tee näin

Sekoita olut ja keltuaiset keskikokoisessa kattilassa. Kiehauta seos koko ajan sekoittaen, ja jatka vatkaamista keskilämmöllä/matalalla lämmöllä kunnes juoman koostumus muistuttaa kuohkeaa pirtelöä. Lisää sokeri maistellen, suola ja sahrami. Voit lisätä munankeltuaista lisää, jos haluat vielä kiinteämmän koostumuksen. Tarjoile Caudell heti lasista tai kulhoissa.

Caudel 1400-luvun Englannista

Vanhoja reseptejä on aina hauska tutkia. Makustella suussa erilaisia sanoja ja arvuutella ainesten määrää. Seuraava reseptilainaus on 1400-luvun Englannista (Harleian MS 4016). Selvästi tämä on paremman väen Caudell-resepti, sillä sokeri ja sahrami olivat ylellisyystuotteita.

“Take faire tryed yolkes of eyren, and cast in a potte; and take good ale, or elles good wyn, a quantite, and sette it ouer þe fire / And whan hit is at boyling, take it fro the fire, and caste þere-to saffron, salt, Sugur; and ceson hit vppe, and serue hit forth hote.”

Historian saatossa Caudell on ollut suosittu palauttava eliksiiri sairaille ja juuri synnyttäneille äideille. Siis ihmisille, jotka tarvitsevat voimia ja sitähän tässä juomassa riittää. Jos ystäväsi on saanut juuri perheenlisäystä, mikset yllättäisi hänet kulholla Caudellia ja kakkua. :)

Testasitko Caudellia? Tägää My Vintage Cooking mukaan Instagramissa

INSTAGRAM

You may also like

Jätä kommentti

Thanks for leaving a comment. We respect your privacy and your email will NOT be published. All comments are moderated for the safety & quality of the site. By using this comment form, you agree with the handling of your data as per the privacy policy.

Hello! This website uses cookies to improve site performance, statistics and manage personalized content including ads. Learn how to manage cookies, please click read more. Okay, thanks! Read More