Home » MAKEAA » Hauduta unelmainen vispipuuro ruisjauhoista

Hauduta unelmainen vispipuuro ruisjauhoista

Teksti ja kuvat: Saara

Vispipuuro on viime vuosina saanut uutta pöhinää eri viljapohjaisten mannatuotteiden muodossa. On tummaa mannasuurimoa, kauramannaa, spelttimannaa ja ruismannaa. Mannat ja niiden sekoitukset ovat monipuolisia, terveellisempiä pelkkään vehnään verrattuna ja vaihtelu virkistää. Mutta tänään keitämme unelmaisen vispipuuron hitaasti hienoista ruisjauhoista.

Reseptin olen aikoinaan bongannut Maija Silvennoisen ihanasta Ruiskirjasta (2015). Vispipuuro hienoksi jauhetuista ruisjauhoista ei saavuta vispatessa yhtä kuohkeaa rakennetta kuin mannasuurimoista tehtynä, mutta ilmavaa sekin on ja maultaan täyteläistä. Toisin kuin alkuperäisessä reseptissä, itse tykkään painaa puolukat siivilän läpi puuroon mukaan. Ruisjauhoina olen käyttänyt sekä sihtiruisjauhoja että lestyruisjauhoja. Reseptistä tulee 4-6 annosta riippuen vispipuuron himosta!

Tuoreet puolukat vispipuuroon

Unelmainen ruisvispipuuro ruisjauhoista | Resepti


4-6 annosta | Tarjoile maidon tai kerman kanssa

Ainekset

1litra vettä

1dl  sokeria

5dl puolukoita

3dl ruisjauhoja (sihti- tai lestyruisjauhoja)

1 tl suolaa

Tee näin

Mittaa vesi, sokeri ja puolukat keskikokoiseen kattilaan. Anna seoksen porista keskilämmöllä 10 minuuttia. Valuta mehuseos siivilän läpi ja siirrä se takaisin kattilaan. Voit tehdä sileää puuroa tai puristaa pehmenneet puolukat siivilän läpi lusikalla mukaan.

Vispaa ruisjauhot kuumaan mehuseokseen ja lisää suola. Anna puuron kiehua matalalla lämmöllä n. 30 minuuttia. Sekoita välillä, ettei puuro ota pohjaan kiinni. Siirrä puurokattila sivuun ja hauduta puuroa kannen alla toisen 30 minuuttia. Lopulta nosta kansi ja anna puuron jäähtyä ennen vispausta.

VINKKI: klimppien välttämiseksi ja sileän puuron takuuksi, vispaa jauhoja pieneen määrään mehua, sen jälkeen lisää jauhoja ja mehua vuorotellen.

Metsään tai pakastimelle

Vispipuuro on vuodenajasta riippumaton kansan klassikko, sillä sen voi keittää niin tuoreista kuin pakastetuista marjoista. Jotain juhlallista siinä kuitenkin aina on, kun saa valmistaa vispipuuron tuoreista, itse poimituista puolukoista. Silloin erityisesti tykkään hauduttaa tämän hitaamman köökin ruisvispipuuron ja nautiskella annoksen pihalla ruskaa seuraillen.

Siinä missä äitini teki aina ison kulhollisen vispipuuroa koko köörille, meillä kahden hengen aikuistaloudessa tykkään jakaa juuri vispatun puuron valmiiksi annoskulhoihin. Näin välipalan säilyy siistimmin useammankin päivän päähän jääkaapissa eikä tule vedettyä vispipuuroövereitä! :)

Saara

You may also like

Jätä kommentti

Thanks for leaving a comment. We respect your privacy and your email will NOT be published. All comments are moderated for the safety & quality of the site. By using this comment form, you agree with the handling of your data as per the privacy policy.

Hello! This website uses cookies to improve site performance, statistics and manage personalized content including ads. Learn how to manage cookies, please click read more. Okay, thanks! Read More