Home » MAKEAA » Herkulliset kookospallot – vähemmän voita, enemmän makua | Ohje

Herkulliset kookospallot – vähemmän voita, enemmän makua | Ohje

Teksti ja kuvat: Saara

Kookospallot – ikivihreä klassikko länsinaapuristamme. Uskon, että nämä kotimakeinen on monelle tuttu retroherkku vuosikymmenten takaa, sillä onhan resepti ollut markkinoilla jo 1940-luvulta.

Huumaava ensimuistoni kookospalloista on alle kouluikäisenä: kun karkkihammasta kolotti, siskoni teki kookospalloja. Jos hyvin kävi, minäkin sain maistaa. Muistan että kookos tuoksui vastustamattomalta, mutta en ole varma oliko kahvinen makuvivahde vielä silloin hyvä vai huono juttu. Nyt se tietenkin on!

Viimeisin impulssini leipoa näitä iski puolestaan Ikeassa. Heikko hetki lymysi kassaostosten jälkeen, kun Ikean KAFFEREP-sarja kutsui luokseen ja se kuuden boxi kookos-suklaapalloja suorastaan huusi ”ota meidät mukaan!”. Kieltäydyin viimeisillä voimillani ja odotin mielihaluni kanssa jopa seuraavaan päivään, mutta sitten oli pakko leipoa näitä itse.

Perinteisesti kookopallot sisältävät kaurahiutaleita, voita, sokeria, kaakaota, ja kookoshiutalekoristelun. Itse tykkään tehdä näistä vähän terveellisemmän ja maukkaamman version korvaamalla suurimman osan rasvasta ja osan makeutuksesta surauttamalla tuoreista taateleista massan.

Gluteenittomat kookospallot saat kun käytät luontaisesti gluteenittomia kaurahiutaleita. Vegaaniset kookospallot syntyvät myös tällä ohjeella korvaamalla gheen kasviperäisellä rasvalla. Näiden leivonnassa tykkään käyttää Foodinin raakakaakaojauhetta.

Herkulliset mutta astetta terveellisemmät Kookospallot | Resepti

Reseptistä tulee n. 15 palloa. Kookospallothan on raakaleivonnainen, ja ne säilyvät jääkaapissa parisen viikkoa. Ei muuta kuin ostamaan tuoreita taateleita hedelmäosastolta!

AINEKSET

 • 100g kaurahiutaleita
 • 9g kaakaojauhetta 
 • 1tl vaniljasokeria
 • 22g sokeria
 • 65g tuoreita kivettömiksi halkaistuja taateleita
 • 2 rkl kylmää vahvaa kahvia
 • ripaus gheetä massan notkistamiseen
 • 40g kookoshiutaleita koristeluun
kookostaatelipallot

Tee näin

 1. Mittaa ja sekoita kuiva-aineet kulhossa. Mittaa kookoshiutaleet valmiiksi laakealle lautaselle, jossa pyöritellä pallot.
 2. Halkaise taatelit ja ota siemenet pois. Mittaa ja sekoita ne sauvasekoittemella kahvin kanssa massaksi. Tuoreiden taateleiden mehukkuudessa on eroja, joten lisää niin vähän gheetä kun tarvitset mutta sen verran kuitenkin että taatelimassasta tulee pehmeää.
 3. Yhdistä taatelimassa ja kauraseos, työstä tasaiseksi ja lisää gheetä tarvittaessa. Jos menee yli, korjaa balanssi mantelijauholla.
 4. Pyörittele massasta palloja, koristele kookoshiutaleissa.
 5. Anna kookospallojen tekeytyä jääkaapissa noin tunti ennen tarjoamista. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa.

Tiesitkö tämän kookospalloista?

Suklaapallojen resepti saapui kotikeittiöihin, kun se julkaistiin joulukuussa 1943 Svenska Dagbladetissa otsikolla ”Barnens negerbollar”. Rasistinen nimi on korjattu naapurissa vasta 2000-luvulla erinäisten vaiheiden kautta, ja Ruotsin akatemian sanakirjasta alkuperäinen halventava nimi jäi kokonaan pois vasta 2015 . Nykyään reseptit kulkevat chokolad bollar -nimellä. Vertauskohtana meille olkoon Brunbergin suukot, joiden nimi muuttui 2001 ja Eskimo-jäätelö joka vasta nyt keväällä 2021 uudistuu Pingviini-puikoksi.

Kookospallot on mielestäni paljon kuvaavampi nimi tälle herkulle. Tai ehkä se on leipojasta kiinni, tarttuvatko makunystyrät enemmän kookoksen vai kaakaon mukaan. :D Tanskalaiset muuten taas puhuvat kaurakuulista (havregrynskugle). Mutta suklaapalloja nämä eivät mielestäni ole, ellei massaan lisää suklaata tai dippaa kaurapalloja temperoituun suklaaseen ennen koristelua.

Voisi ajatella, että kookospallot ovat sodan ja pula-ajan keksintöjä, mutta ruotsalaisen leipomon mainos kertoo että vastaavat pallot ovat olleet markkinoilla jo 1918 joskin leivonnaisen sisällöstä ei ole varmaa tietoa. Pula-aikana jauhot olivat tiukassa, ja kaurahiutalepohjaiset leivonnaiset tulivat varmasti jo suurille ikäluokille lapsena tutuiksi. Ja ihan tarkkaa tietoa en löytänyt, ovatko kaurahiutaleisiin tehdyt kookospallot alunperin Tanskasta vai Ruotsista, sillä tanskalaisiinkin resepteihin törmäsin jo 1943 vuodelta.

Henkilökohtaisesti minulle kookospallot on lapsuuden ”arkikarkki” tai juhlien naposteltava. Olinkin yllättynyt, että googlettamisen tilastojen mukaan suomalaisillekin nämä ovat yhä enemmän jouluherkku. Itse en näitä jouluisin usein leivo, mutta välillä iskee sellainen kookoskuume että sen voi vain nämä pallot parantaa. :)

Mitä muistoja sinulla on kookospallojen leipomisesta?

tägää my vintage cooking mukaan instagramissa

You may also like

Jätä kommentti

Thanks for leaving a comment. We respect your privacy and your email will NOT be published. All comments are moderated for the safety & quality of the site. By using this comment form, you agree with the handling of your data as per the privacy policy.

Hello! This website uses cookies to improve site performance, statistics and manage personalized content including ads. Learn how to manage cookies, please click read more. Okay, thanks! Read More