Home » SUOLAISTA » Jook eli Congee kantonilaisittain | Suolainen riisipuuro

Jook eli Congee kantonilaisittain | Suolainen riisipuuro

Teksti ja kuvat: Saara

Viime vuonna tämä congee-resepti oli luottoystäväni, kun toivuin leikkauksesta. Ottaessani ensiaskeleita kiinalaisen keittiön parissa 2018, en osannut arvata, miten läheisiksi suolaisen riisipuuron kanssa tulisimmekaan. Tein congeeta joka viikko neljä kuukautta. No kidding.

Voin kokemuksesta kertoa, että congee on herkullista aamupalana, lounaseväänä ja arkidinnerillä. Tavallisesti kiinalaiset syövät sitä aamupalan lisäksi palauttavana eliksiirinä pitkän matkan jälkeen, kun flunssa iskee tai kun vatsa temppuilee. Congee on terveyspuuroa parhaimmillaan niin keholle kuin mielelle.

Tylsäksi congeeta ei voi haukkua. Koska kyseessä on koko Aasian lempipuuro, rakkaalla lapsella on monta nimeä, variaatioita löytyy ja omille iteraatioille on vain mielikuvitus rajana.

Omaksi reseptipohjaksi olen adaptoinut Daddy Laun opeista kanajookin eli tämän huomioiden itse asiassa syön congeeta useimmiten kantonilaisittain. Mutta mitä eroa on congeella ja jookilla? Luultavasti eniten kieliasu ja sen etymologia. Congee-sana on muodostunut tamilista, jook on puolestaan englantilainen translitterointi kantoninkiinan sanasta riisipuurolle.

Mutta kulttuurisesti tietysti myös ne laatuvaatimukset ja makuprofiili, niistähän ollaan aina tarkkoja ja ylpeitä. Daddy Laulta opin, että kantonilaisille on erittäin tärkeää, että jook on kaunista ja puuron pohjatyöt tehdään kunnolla. Näin minäkin teen.

chinese rice porridge chicken

Perusainekset suolaiseen riisipuuroon

Congee on helppo valmistaa ja se porisee kypsäksi noin tunnissa. Eikä siihen tarvita kummoisia aineksia, mitä aasialaista ruokaa kokkaavan kaapista ei löytyisi muutenkin. Perusversioon tarvitset:

 • basmatiriisiä
 • maizenaa
 • osterikastiketta
 • liemikuutio/kanafondia
 • öljyä
 • tuoretta inkivääriä
 • kevätsipulia
 • proteiinilisuke (liha, kala, sienet, vihannekset)
 • tuoretta korianteria

Ja eikä se congeen keittäminen tyhjään osterikastikepulloonkaan kaadu. Kerran tein jookin kalakastikkeen, soijan ja sokerin sekoituksella. Miten tahansa kastikkeen korvaakaan, pääasia on, että saadaan hieman makeutta ja umamia mukaan. Itse tykkään jookista myös ripauksella kalakastiketta ja paahdettua seesamiöljyä, kuten alla olevassa reseptissäni.

Miten tehdä congeesta ruokaisaa?

Riisipuuro on peruspohja, jonka päälle lisätään ruokaisammat ainekset ja extramaut.

Alla olevassa reseptissä kokkaan jookin kanan kanssa, mutta perusriisipuurona sen voi nauttia eilisen take away -jämien tai paistetun kananmunan kera. Sen voi tarjota lihattomana vain tuoreilla yrteillä ja kevätsipulilla höystettynä, parsakaalin, sienien, kimchin tai pikkelöityjen vihannesta kanssa.

Tarjoilussa suosittuja lisukkeita ovat keväsipulin lisäksi tuore korianteri ja paahdetut pähkinät.

Kuten aiemmin totesin, tylsäksi tätä puuroa ei voi kutsua! Huolimatta siitä, että tein epävirallisen congee-ennätykseni erityistilanteessa leikkaustoipilaana, neljän kuukauden viikottainen congee ruokalistalla ei ollut ollenkaan pöllömpää. Nyt tänä talvenakin olen jo keittänyt jookia pari kertaa ja nauttinut joka solullani. :)

Jook eli Congee kantonilaisittain | Resepti

Tästä congee-reseptistä tulee 5-6 annosta. Congee ja kantonilainen jook on keittomaista eli juoksevampaa kuin oma riisipuuromme.

Vesi-riisisuhde on Daddy Laulla 8:1 mutta jotkin reseptit ovat jopa 10:1. Voit jättää pari desiä sivuun löytääksesi itseäsi miellyttävän koostumuksen keittämisen lopussa. Jämäjook on joka tapauksessa tuhdimpaa rakenteeltaan, ja sitä voi uudelleen lämmittäessä laimentaa vedellä/liemellä.

Daddy Laulta opin kantonilaiset niksit kauniin congeen keittämiseen. Tässä onkin parasta olla oikomatta: 1) riisi pestään kolmesti 2) riisi kiehuu rauhassa sekoittamatta sitä ettei se tartu pohjaan ja 3) lopulta vispataan pehmeää riisimassaa muutama minuutti ennen kanojen kypsentämistä. Näin saat ihanaa silkkistä jookia!

Ainekset

 • 1,8 dl basmatiriisiä
 • 300-350g kanaa
 • 1,9l vettä
 • 15g tuoretta inkivääriä
 • 2 kevätsipulin vartta
 • 2tl maizenaa
 • 1 rkl osterikastiketta
 • ripaus kalakastiketta
 • 2 rkl vettä
 • 1rkl mietoa öljyä
 • 1rkl paahdettua seesamiöljyä
 • 1tl suolaa
 • 1 liemikuutio

Lisäksi kevätsipulia, tuoretta korianteria ja inkivääriä koristeluun.

jook eli congee kantonilaisittain
Ota congee-resepti talteen Pinterestiin!

Tee näin

 1. Mittaa riisi kulhoon ja kaada kylmää vettä päälle. Sekoita ja hiero riisiä hetki, lopulta huuhtele vesi pois. Toista tämä vielä kaksi kertaa. Siirrä riisi sivuun odottamaan.
 2. Laita vesi kiehumaan isoon kattilaan. Pese ja pilko kevätsipuli sekä yrtit. Siivuta inkivääri ensin ohuiksi viipaleiksi ja sitten vielä pieniksi siivuiksi. Jätä sivuun.
 3. Valmista kanasuikaleiden marinadi. Sekoita osterikastike, kalakastike ja maizena pieneen määrään kylmää vettä. Kaada liemi kanasuikaleiden päälle ja hiero massaa noin minuutti. Lisää öljyt ja puolet inkivääristä mukaan, sekoita vielä toinen minuutti. Siirrä sivuun odottamaan.
 4. Lisää riisi kiehuvaan veteen ja sekoita vähän aikaa. Kun seos kiehuu uudelleen, annan riisien kiehua rauhassa sekoittamatta. Anna riisin kiehua kansi raollaan noin 25 minuuttia reippaasti kuplien.
 5. Kun riisit ovat kypsyneet pehmeiksi, alenna lämpötilaa ja vispaa puuroa reippaasti muutama minuutti. Näin riisit rikkoutuvat ja puurosta tulee silkkisempää. Lisää suola ja murenna myös kasvisliemi/kanaliemikuutio mukaan.
 6. Nosta lämpötila uudelleen kiehuvaksi ja ala lisätä kananpaloja puuroon mukaan. Sekoita palat yksitellen mukaan nopealla tahdilla. Kun kaikki suikaleet lisätty, anna puuron vielä kiehua 5-10min. Varmista että kana on kypsää ja tarkista suola. Lisää inkivääri, kevätsipuli ja korianteri puuroon. Puuro on valmista!

Kokkasitko jookia? Linkkaa mukaan Instagramissa

MY VINTAGE COOKING INSTAGRAM

-Saara-

Lisää inspiraatiota puuroiluun? Kokeile ohrapuuroa yön yli liotetuista helmistä tai Indonesialaista mustaa riisipuuroa tai unelmaista ruisvispipuuroa. :)

You may also like

Jätä kommentti

Thanks for leaving a comment. We respect your privacy and your email will NOT be published. All comments are moderated for the safety & quality of the site. By using this comment form, you agree with the handling of your data as per the privacy policy.

Hello! This website uses cookies to improve site performance, statistics and manage personalized content including ads. Learn how to manage cookies, please click read more. Okay, thanks! Read More