Etusivu » LEIPÄ » Lapin Rieska ohrajauhoilla

Lapin Rieska ohrajauhoilla

Teksti ja kuvat: Saara

Olen kasvanut tämän leivän kanssa. Minulle se on se aito ja oikea Lapin rieska, sillä onhan resepti äitini käsistä. Toki Suomen maakunnittain rieska kattaa hyvinkin erilaisia leipiä, sillä etymologisesti sana rieska oli geneerinen leivän synonyymi.

Tämä rieskaresepti luottaa vain ohrajauhoihin. Sitkoa ei siis ole eikä tarvita, mutta hieman nostatusta lisätään. Leivon tämän rieskan puolikarkeisiin ohrajauhoihin, kun taas vanhanajan nyrkkirieska leivotaan karkeisiin.

Olen rieskan suhteen aika joustava. Välillä kaulin paksumpia isoja koko paistinkiven peittäviä leipiä, mutta useinmiten rieskani ovat kuitenkin ohuita ja rapsakoita. Muistan mummini rieskat, jotka olivat aikamoisia kiekkoja lapselle! Rieskaa ei siis halkaista vaan levitteet tulee suoraan leivän päälle. Mutta nyt ohran makuun!

Lapin ohrarieska | RESEPTI

Taikinasta tulee 4-6 rieskaa

  • 3,75 dl vettä (huoneenlämpöistä)
  • 0,5 tl merisuolaa
  • 7 g tuorehiivaa tai 0,5 tl leivinjauhetta
  • 5-7 dl puolikarkeita ohrajauhoja

Tee näin

1. Napsauta uuni (+ paistokivi) esilämmitykseen 250°C. Liota hiiva pieneen määrään vettä. Lisää loput vedestä ja suola. Jos käytät hiivan sijasta leivinjauhetta, sekoita se jauhoihin ja käytä kylmää vettä.

2. Sekoita jauhot mukaan desilitra kerrallaan. Jauhojen määrä on suuntaa antava, lopullinen menekki riippuu jauhojen karkeudesta ja tuoreudesta. Taikinan tulisi kuitenkin olla kostea. Älä siis heitä kaikkia jauhoa sekaan tunnustelematta taikinaa, muutoin leivistä tulee liian tiiviitä. Ei kohotusta.

2. Jaa taikina samankokoisiin taikinapalleroihin. Jokainen rieska muotoillaan ja paistetaan yksitellen. Voit siis vapaasti testata eri paksuuksia ja kokoja. Omat rieskani tässä olivat n. 0.5-0.7 cm ennen uunia.

3. Muotoile ja kauli leivät kevyesti jauhotetulla pöydällä. Pyöritä taikinapalasta pallo, paina se ympyräksi pöytää vasten. Painele ympyrää rystysillä tai kämmenpohjalla matalammaksi ja laakeammaksi unohtamatta samalla tukea ympyrän reunoja. Nosta taikinaympyrää välillä pöydästä, ettei se jumitu kiinni.

4. Jatka leivän muotoilua kaulimella ja käytä lisää jauhoa, ettei taikina tartu pöytään tai kaulimeen. Kauli niin kauan kunnes sopiva paksuus on saavutettu. Rieskan pinta tulisi olla aivan sileä. Koristele rieska, pidä hauskaa!

5. Pistele koristeltu rieska haarukalla. Paista rieskaa 10-12 min 250°C. Rieska on valmis, kun leivän pohja kumisee ja reunat ovat saaneet hieman väriä.

6. Aseta lämpimät rieskat pystyasentoon jonoon sitä mukaa kun ne paistuvat. Tämä takaa leipien rapeuden. Rieska on parasta lämpimänä voin ja maitolasillisen kanssa. Viilentyneet rieskat kannattaa pakastaa heti.

Miten koristella rieska?

Näissä kuvissa näkyy äitini koristelutapa à la taikinahyrrä. Olen nähny niin monenlaisia koristeluita vuosien aikana, jotkut jättävät koristelut sikseen ja pistelevät vain leivät haarukalla. Täältä voit kurkata paksumman Lapin rieskan koristeluinspiraatioksi.

Joka kodin välineitä koristeluun

  • Piikikäs metalliviivotin
  • Sahalaitainen leipäveitsi
  • Puinen hiuskampa
  • Koristelukaulin

Rieskathan voi paistaa myös leivinuunissa korkeammassa lämmössä nopeammin. Olisipa kiva saada leivinuuni kuntoon!

Leivotko rieskoja? Kerro miten meni tai tägää mukaan Instagramissa :)

Lisää leipäreseptejä? Kurkkaa tänne

You may also like

Jätä kommentti

Thanks for leaving a comment. We respect your privacy and your email will NOT be published. All comments are moderated for the safety & quality of the site. By using this comment form, you agree with the handling of your data as per the privacy policy.

Hello! This website uses cookies to improve site performance, statistics and manage personalized content including ads. Learn how to manage cookies, please click read more. Okay, thanks! Read More