Olen kasvanut tämän leivän kanssa. Minulle se on se aito ja oikea Lapin rieska, sillä onhan resepti äitini käsistä. Toki Suomen maakunnittain rieska kattaa hyvinkin erilaisia leipiä, sillä etymologisesti sana rieska oli geneerinen leivän synonyymi.
Tämä rieskaresepti luottaa vain ohrajauhoihin. Sitkoa ei siis ole eikä tarvita, mutta hieman nostatusta lisätään. Leivon tämän rieskan puolikarkeisiin ohrajauhoihin, kun taas vanhanajan nyrkkirieska leivotaan karkeisiin.
Rieskan paksuus ja koko on leipojasta kiinni. Koska rieskat paistetaan yksitellen, on helppo kaulia eri paksuisia leipiä ja testata mikä on omasta mielestä paras.
Olen rieskan suhteen aika joustava. Välillä kaulin paksumpia isoja, koko paistinkiven peittäviä leipiä. Mutta useammin rieskani ovat kuitenkin ohuita ja vähän rapsakoita reunoilta. Muistan mummini rieskat, jotka olivat aikamoisia kiekkoja lapselle! Rieskaa ei siis halkaista vaan levitteet tulevat suoraan leivän päälle. Mutta nyt ohran makuun!
Lapin ohrarieska | RESEPTI
Taikinasta tulee 4-6 rieskaa
- 3,75 dl vettä (huoneenlämpöistä tai kylmää, kts.alla)
- 0,5 tl merisuolaa
- 7 g tuorehiivaa tai 0,5 tl leivinjauhetta (kts. alla)
- 5-7 dl puolikarkeita ohrajauhoja
Tee näin
1. Napsauta uuni (+ paistokivi) esilämmitykseen 250°C. Tai jopa kuumempi, mutta tarkista kiven ohjeet. Liota hiiva pieneen määrään huoneenlämpöistä vettä. Lisää loput vedestä ja suola. Jos käytät hiivan sijasta leivinjauhetta, sekoita se jauhoihin ja käytä ns. ”kaivokylmää” vettä.
2. Sekoita jauhot mukaan desilitra kerrallaan. Jauhojen määrä on suuntaa antava. Lopullinen menekki riippuu jauhojen karkeudesta ja tuoreudesta. Taikinan tulisi kuitenkin olla kostea. Taikina on napakka, mutta ei liian kiinteä. Älä siis heitä kaikkia jauhoa sekaan tunnustelematta taikinaa, sillä muutoin leivistä tulee liian tiiviitä ja reunat repeilee. Ei kohotusta.
3. Jaa taikina samankokoisiin taikinapalleroihin. Jokainen rieska muotoillaan ja paistetaan yksitellen. Voit siis vapaasti myös testata eri paksuuksia ja kokoja. Omat rieskani tässä olivat n. 0.5-0.7 cm ennen uunia.
4. Muotoile ja kauli leivät kevyesti jauhotetulla pöydällä. Pyöritä taikinapalasta pallo, paina se litteäksi ympyräksi pöytää vasten. Painele ympyrää rystysillä ja kämmenpohjalla matalammaksi ja laakeammaksi unohtamatta samalla tukea ympyrän reunoja toisella kädellä. Nosta taikinaympyrää välillä pöydästä irti, ettei se jumitu kiinni.
5. Jatka leivän muotoilua kaulimella ja käytä kevyesti lisää jauhoa, ettei taikina tartu pöytään tai kaulimeen. Kauli niin kauan kunnes sopiva paksuus on saavutettu. Rieskan pinta tulisi olla aivan sileä. Koristele rieska, pidä hauskaa! Jos koristelen veitsellä, muista 45-asteen kulma.
6. Pistele koristeltu rieska haarukalla tai pistimellä. Paista rieskaa 10-12 min 250°C. Rieska on valmis, kun leivän pohja kumisee ja reunat ovat saaneet hieman väriä.
7. Aseta lämpimät rieskat pystyasentoon jonoon sitä mukaa kun ne paistuvat. Tämä takaa leipien rapeuden. Rieska on parasta lämpimänä voin ja maitolasillisen kanssa. Viilentyneet rieskat kannattaa halkaista puoliksi ja pakastaa heti.
Miten koristella rieska?
Näissä kuvissa näkyy äitini koristelutapa à la taikinahyrrä. Olen nähnyt niin monenlaisia koristeluita vuosien aikana, ja jotkut jättävät koristelut sikseen ja pistelevät vain leivät haarukalla. Täältä voit kurkata paksumman Lapin rieskan koristeluinspiraatioksi.
Ja videossa alla näkyy perinteinen ruututimantti. Tällaisina muistan mummieni rieskat. Kannattaa pitää koristelussa 45-asteen kulma oli väline mikä tahansa.
Joka kodin välineitä Lapin ohrarieskan koristeluun
- Piikikäs metalliviivotin
- Sahalaitainen leipäveitsi
- Puinen hiuskampa
- Koristelukaulin
- Taikinahyrrä
Rieskan paisto leivinuunissa
Rieskathan voi paistaa myös leivinuunissa korkeammassa lämmössä nopeammin. Videossa Seppo kertoo kuinka ensimmäiset rieskat paistuvat muutamassa minuutissa, seuraava satsi viidessä minuutissa jne. kun uuni viilenee paiston edetessä. Ja se tuhkan lisämaku! Olisipa kiva saada leivinuuni kuntoon!
Mitä eroa on leivinjauhoihin ja hiivaan leivotulla ohrarieskalla?
Eroa on purutuntumassa. Leivinjauholla ja kylmään veteen leivotut rieskat ovat mureita, hiivaan leivotuilla ohrarieskoilla purutuntuma on sitkeämpi. On leipojasta ja kaapin varustelusta kiinni kummalla metodilla mennään. Itse tykkään molemmista versioista, mutta ehkä rapsakampia rieskoja paistaessa hiivan käyttö on suositeltavaa.
Leivotko Lapin ohrarieskoja? Kerro miten meni tai tägää mukaan Instagramissa :)
Lisää leipäreseptejä? Kurkkaa tänne
Tulosta rieskan resepti
2
Koitin Joululimppua, mutta tuolla jauhomäärällä en sitä saanut limpuksi onnistumaan vaikka kuinka veivasin ja alustin.
Voi harmi kun meni limppu pieleen! :( Täytyypä leipoa se resepti uudelleen ja päivittää desit grammoihin niin on vähemmän vaaraa erilaisten jauhojen kanssa. Siinä reseptissä käytän täysjyväruisjauhoja, ruismallasjauhoa (ent. mämmimallas) ja tavallista puolikarkeaa vehnäjauhoa.