Home » MAKEAA » Passionhedelmätäyte ilman voita | Resepti

Passionhedelmätäyte ilman voita | Resepti

Teksti ja kuvat: Saara

Kypsä passionhedelmä on mehuisan makea ja hapan. Passionhdelmätäyte puolestaan on täydellinen kumppani tuoreille marjoille. Harmi että ne eivät ole samaan aikaan sesongissa vaan leipojan pitää ennakoida kesän herkut jo näin keväällä.

Itse pääsin aikoinaan tämän curdin makuun Nigella Lawsonin How to Eat -kirjan myötä, kun bongasin sen lemon curd -reseptin kyljestä. Sittemmin resepti saikin oman paikkansa Nigellan HOW TO BE A DOMESTIC GODDESS- ja FEAST -teoksissa. Vintagea eli laatua parhaimmillaan.

Miten curdista pitäisi puhua? Lisuke? Levite? Joskus huomaan sen käännettävän tahnaksi, mutta curdissa ei ole tahnan kiinteyttä vaikka ryhtiä löytyykin. Curd ei ole myöskään kaadettava kastike, vaikka sen valmistusprosessi kovasti vaniljakastiketta muistuttaakin. Pysyn curdissa toistaiseksi ja käyttötarkoituksen mukaan käännän tässä täytteeksi, sillä siinä se on parhaimmillaan.

passionhedelmätäyte eli passionhedelmäcurd

No entäpä passionhedelmät eli kärsimyshedelmät. Ne ovat sesongissa JUURI NYT eli kannattaa ostaa kauppareissulta pussukallinen kotiin kypsymään. Valitse isoimpia, pyöreitä ja sileitä passionhedelmiä.

Hedelmät kypsyvät mehukkaiksi eli ruttuisiksi huoneenlämmössä muutaman päivän sisällä. Vaikka valitsee hedelmät tarkasti, aina sinne jotenkin huono yksilö tai pari sattuu mukaan. Passionhedelmä-curdia tehdessä kannattaa siis ennakoida menekki ostamalla muutama extrahedelmä enemmän. Näin kun tekee, välttyy siltä kärsimykseltä.

Passionhedelmätäyte | Nigellan Passion Fruit Curd

Ainekset

  • 11 kpl passionhedelmää
  • 2 isoa kananmunaa
  • 2 isoa keltuaista
  • 150g taloussokeria
  • 100g voita

Tee näin

Lusikoi hedelmien mehuisa ja hyytelömäinen liha kippoon ja pulssaa se muutaman kerran sauvasekoittimella siementen erottamiseksi. Siivilöi mehu toiseen astiaan odottamaan. Vatkaa munat, keltuaiset ja sokeri hyvin.

Kuumenna voi paksupohjaisessa kasarissa matalalla lämmöllä. Lisää sitten sokerimunaseos varovasti mukaan koko ajan sekoittaen. Lopulta lisää myös hedelmämehu seokseen. Keitä matalalla lämmöllä kunnes curd sakeutuu (82°C). Jos haluat siemeniä mukaan, lisää ne aivan loppuvaiheessa.

Anna seoksen jäähtyä hieman ennen säilömistä sterilisoituihin purkkeihin. Kun passionhedelmä-curd on keitetty ja säilötty oikein, siitä on iloa vielä kesän leivonnassakin. Jos haluat keittää isomman satsin säilöön, suosittelen kokkaamaan kahdesti juoksettumisvaaraa vältellen.


Jos on mahdollisuus valita sitruunacurdin ja passionhedelmätäytteen välillä, valitsen jälkimmäisen. Niin hyvää se on! Nämä pienet passionhedelmätartaletit pelastivat pääsiäisemme viime keväänä, kun kakkuoperaatio meni aivan poskelleen paistossa.

Vika oli tietysti leipurissa eikä reseptissä, mutta oli helpottavaa että katastrofin jälkeen jälkkärin sai koottua jo valmiiksi tehdyistä aineksista. Voitaikinaa pakkasesta ja maukkaat kotitekoiset täytteet jääkaapista, niin helppoa se välillä on.

Mikä Nigellan resepti on kulkenut sun mukana vuodesta toiseen?

Saara

You may also like

Jätä kommentti

Thanks for leaving a comment. We respect your privacy and your email will NOT be published. All comments are moderated for the safety & quality of the site. By using this comment form, you agree with the handling of your data as per the privacy policy.

Hello! This website uses cookies to improve site performance, statistics and manage personalized content including ads. Learn how to manage cookies, please click read more. Okay, thanks! Read More