Home » LEIPÄ » Perinteinen banaanileipä

Perinteinen banaanileipä

Teksti ja kuvat: Saara

Perinteisen banaanileivän vannoutunut fani täällä hei. Kun leivoin ensimmäistä banaanileipääni pari vuotta sitten, totesin että maailma ei ehkä tarvitse enää yhtään uutta versiota siitä. Ainakaan sellaisen henkilön kynästä, jolla ei ole siitä kokemusta edes haarukallisen vertaa. Olin elänyt elämääni reilusti yli 30 vuotta ennen kuin annoin banaanileivälle mahdollisuuden.

Resepteihin tutustuessa sain informaatioähkyn, joten halusin että ensimmäinen banaanileipäni olisi mahdollisimman yksinkertainen versio. Sukelsin historiaan ja löysin Fannie Farmerin perinteisen banaanileivän reseptin. Edelleen tämä resepti on suosikkini (mitä nyt välillä korvaan osan jauhoista leseillä tehden siitä vielä terveellisemmän). Vaikka en banaaneja popsikaan, sen verran banaanileivän ystävä minusta tuli, että pidän pakkasessa banaaneja valmiina leipomiseen.

Fannien perinteinen resepti on myös hyvä heille, jotka haluavat välttää rasvaa. Resepti ei sisällä ollenkaan voita eikä ruokaöljyä, mutta kypsät isot banaanit takaavat kostean tekstuurin.

Banaanileipa on amerikkalainen klassikko

Mutta kuka oli Fannie Farmer?

Fannie Merritt Farmer (1857-1915) on amerikkalainen sankari, jota saamme kiittää reseptien standardoiduista volyymimitoista. Fannie uskoi tieteelliseen ruoanlaittoon ja tarkat mitat tulivat epämääräisten arvioiden tilalle. Reseptit saivat rakennetta ja selkärankaa, kemia tuli kotikokkien ymmärrettäväksi.

Perusta tälle asenteelle luotiin jo nuorena aikuisena, kun Fanny kouluttautui The Boston Cooking School -oppilaitoksessa. Fannien tie ruoan pariin ei ollut kuitenkaan helppo. Hän halvaantui 16-vuotiaana menettäen kävelykykynsä. Fannie jäi vuosiksi rammaksi vanhempiensa luo, ja tänä toipilasaikana hän valloitti keittiön.

Myöhemmin kolmikymppisenä Fannie ontui opiskelemaan Boston Cooking Schooliin, jossa nousi opetustehtävien kautta rehtoriksi. Urallaan Fannie perusti myös oman kokkikoulun, julkaisi keittokirjoja, kirjoitti ruokakolumneja ja luennoi ruoan ravitsemuksesta sekä dieteistä Harwardin yliopistoa myöten.

Huhhuh mikä nainen! Tässäpä inspiraatiota meille kaikille. Koskaan ei ole liian vanha opiskelemaan tai luomaan uutta. Fannien tarina sopisi hyvin Mia Kankimäen yönaisten joukkoon, vaikka Ms. Farmerin maailmanvalloitus ei ollutkaan yhtä eksoottista kuin Karen Blixenin. Mutta nyt itse reseptiin!

Perinteinen banaanileipä Fannien tyyliin | Resepti

Ainekset

  • 3 kypsää banaania (keskikoiset/isot)
  • 2,4 dl sokeria
  • 2 munaa
  • 4,73 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1,2 dl murskattuja pähkinöitä
  • (extrabanaani koristeeksi)

Tee näin

Esilämmitä uuni 160-165°C. Soseuta kypsät banaanit hopeahaarukalla (normaalikin käy, ei tartte tulla tasaista). Lisää kevyeksi vaahdoksi vatkatut munat & sokeri. Siivilöi jauho, sooda ja suola mukaan. Lopuksi lisää pähkinät seokseen. Paista rasvatussa vuoassa noin tunti. Anna banaanileivän jäähtyä hieman ennen vuoasta irrottamista, sen jälkeen jäähdytä ritilällä. Nauti banaanileipää voin tai makean tuorejuustolevitteen kanssa, nam!

Tykkäsitkö tästä reseptistä? Kerro kokemuksistasi tai tägää mukaan Instagramissa :)

You may also like

Jätä kommentti

Thanks for leaving a comment. We respect your privacy and your email will NOT be published. All comments are moderated for the safety & quality of the site. By using this comment form, you agree with the handling of your data as per the privacy policy.

Hello! This website uses cookies to improve site performance, statistics and manage personalized content including ads. Learn how to manage cookies, please click read more. Okay, thanks! Read More