Home » MAKEAA » Perunakakku

Perunakakku

Teksti ja kuvat: Saara

Gluteeniton peruna-mantelikakku 1930-luvulta sitrussesonkia mehevöittämään, olkaa hyvä. Kyseessä on resepti No. 1284 eli Perunakakku II Koskimiehen ja Somersalon kirjasta Keittotaito*, joka on suomalaisten keittiöiden ehdottomia klassikoita. Itse tutustuin tähän kirjaan ensimmäistä kertaan anoppini kautta.

Perunakakun historiaa & mikä on Mandel Kaakku Potatex

Monille peruna-mantelikakku (tai manteli-perunakakku) on tuttu Kruunun kakkuna. Magnus Nilssonin mukaan Kronans kaka on ensimmäistä kertaa julkaistu ruotsalaisten Hemmets -keittokirjassa 1903, mutta kyllä perunakakulla yleisesti on syvemmät juuret.

Kotuksen blogista löytyikin maininta Mandel kaakku Potatexista vuodelta 1773. Tämän Axel Laurellin kirjan ”Lyhykäinen Kirjoitus Potatesten eli Maan-Päronain Wiljelemisestä, säilyttämisestä ja hyödytyxestä.” on uumoiltu olevan varhaisin painettu teos, jossa on suomenkielisiä leivonta- ja ruokareseptejä. 

perunakakku eli kronans kaka

Perunakakku II | 10-12 annosta

Reseptin mittasuhteet kirjasta, mutta ohjeet nykyaikaistettu tähän päivään. Sillä voita ei enää kotikeittiössä pestä ja voivaahtoa munanruskuaisineen ei tarvitse vatkata puolta tuntia. Ja sen verran mehevä ja makea herkku tämä on, että sokerivedellä sitä ei tarvitse kostuttaa paiston jälkeen.

Oheisissa kuvissa näkyy kakku puolikkaalla reseptillä. Jos haluaa tehdä tällaisen pienemmän kakun, skaalaa ainekset ja paista kakku vähintään 4dl vetoisessa vuoassa.

AINEKSET

 • 100g voita
 • 200g hienoa sokeria
 • 150g makeita manteleita
 • 150g raastettuja keitettyjä perunoita
 • 3 munaa

TEE NÄIN

 1. Kuumenna uuni 175C asteeseen (ilman kiertoilmaa). Mittaa ja valmistele kaikki ainekset. Voitele vuoka kahdesti ja jauhota mantelijauholla tai hienolla sokerilla. Jätä vuoka jääkaappiin odottamaan.
 2. Vatkaa munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Huuhtele vispilät ja vatkaa sokeri ja huoneenlämpöinen voi isommassa kulhossa. Kun voivaahto on vaaleaa, sekoita mukaan keltuaiset vähän kerrallaan samalla nopeasti vatkaten.
 3. Taittele jauhetut mantelit/mantelijauho ja perunaraaste taikinaan mukaan. Lopulta lisää valkuaisvaahto.
 4. Kaada taikina valmisteltuun vuokaan. Työntele taikinaa kevyesti ja lopulta silitä pinta tasaiseksi.
 5. Paista kakkua uunin keskitasolla n. 45-50 minuttia. Tee hammastikkutesti kypsyyden varmistamiseksi.
 6. Anna kakun jäähtyä 10-20 minutes ennen kumoamista. Nauti sellaisenaan tai tarjoile sitruunakastikkeen kanssa.

Makuarvio

Kyllä tämä perunakakku II on enemmän Kronan’s Kaka kuin Mandel kaakku Potatex.

Vaikka siivu kakkua on herkullista sellaisenaan, parasta se minusta on jonkin happaman lisukkeen kanssa. Aikaisemmin kesällä tarjoilin sitä mökkikeittiössä hillolla, jossa potkua anotoivat vihreät karviaiset ja limoncello. NAM! Näissä kuvissa puolestaan näkyy Nigellan lemon curd, jossa on myös asennetta.

Parasta tässä kakussa on sen karamellisoitunut pinta. Mitä laakeampi kakkuvuoka, sitä enemmän karamellisoitunutta pintaa. Omaan makuun siis tämä puolikas kakku tällä kertaa oli liian korkeassa vuoassa paistettu. Pidän myös kakun tiiviistä, mutta pehmeästä koostumuksesta. Mielestäni perunakakku on parhaimmillaan tarjottavaksi vasta seuraavana päivänä.

Voihan peruna!

Tiesitkö, että perunan arvostus on laskenut Suomessa hurjaa kyytiä? Minä en ja olinkin aika järkyttynyt, kun Satu Koivisto nosti esiin perunan laskevat kulutustilastot.

Tämä sai minut katsomaan myös omia kulutustottumuksiani tarkemmin: syönkö perunaa 22kg vuodessa niin kuin keskivertosuomalainen? En osaa sanoa, luulisin. Me viljelemme puutarhassamme omat kesäperunat. Näin talvella kyllä huomaan, että perunan kanssa kokkailu jää vähemmälle huomiolle. Kiitos Satu muistutuksesta!

Mutta perunoita ei meillä heitetä roskiin. Ruokahävikin sijasta keitetyt perunat löytävät uuden osoitteen munakkaissa ja muissa jämäpaistoksissa. Joskus eilisen jämäperunat löytävät tiensä perunakakkuun. Tällä perunakakulla haluankin osallistua Sadun aloittamaan #perunahaasteeseen, tule sinäkin Instagramissa mukaan.

Saara

P.S. Myös passionhedelmä– tai raparpericurd maistuu oikein hyvältä tämän kanssa!


*Keittotaito koteja ja kouluja varten (1932) Helmi Koskimies & Eva Somersalo. Werner Söderström Osakeyhtiö. Porvoo. 4. painos

You may also like

Jätä kommentti

Thanks for leaving a comment. We respect your privacy and your email will NOT be published. All comments are moderated for the safety & quality of the site. By using this comment form, you agree with the handling of your data as per the privacy policy.

Hello! This website uses cookies to improve site performance, statistics and manage personalized content including ads. Learn how to manage cookies, please click read more. Okay, thanks! Read More