Home » MAKEAA » Rukiinen mustikkagalette

Rukiinen mustikkagalette

Teksti ja kuvat: Saara

Mustikkakausi on korkattu! Maistelin ensimmäiset mustikat viikonloppuna suoraan puutarhasta aamupuuroon. Marjat pitivät vielä vähän liian tiukasti varvusta kiinni, vaikka makeita olivatkin. Uskonkin, että metsään kannattaa suunnata vasta ensi viikonloppuna.

Viime vuonna oli mahtava mustikkasato. Kausi avattiin naapureiden kanssa, ja niin mukavaa se metsäterapia on, että siellä vierähtää helposti kolmekin tuntia. Marjabongari on nyt tietysti pitänyt säätutkaa ja seurannut uutisointia niin kuin joka vuosi. Toivon, että tänäkin vuonna saamme mustikoita pakkaseen.

Yhdessä kun metsään mennään, niin saalista juhlitaan tietysti myös tarjoilujen merkeissä. Vuosien saatossa on testattu kaikkea, mutta klassikot pitävät pintansa. Naapuri tarjosi mustikkapiirakkaa, minä pyöräytin ruisgaletten.

Kaupasta onkin jo löytynyt rukiisia voitaikinoita jo vuosia. Itse tykkään tehdä voitaikinaa aina tupla- tai triplasatsin pakkaseen, jotta jälkkärin voi tehdä nopeasti yllätysvieraillekin. Sitä paitsi, galette on niin rento että pienen galeten voi paistaa ihan vain omaakin päivää piristämään.

Rukiinen mustikkagalette | Resepti

Galetteen voi lisätä mitä tahansa ruisjauhoja, sillä ne ovat makua antamassa. Itse käytin tässä Liperin täysjyväruisjauhoa.

Ainekset

 • 110g voita (huoneenlämpöinen)
 • 115g vehnäjauhoja
 • 50-60g ruisjauhoja
 • 60ml kylmää vettä
 • 4g taloussokeria
 • 5dl  tuoreita mustikoita
 • 1,5 rkl maissijauhoja/perunajauhoja
 • 80g muscovadosokeria
 • 1 muna + taloussokeria kuoren viimeistelyyn
 • Vaniljajäätelöä tarjoiluun

Tee näin

 1. Valmista voitaikina jo koneella tai käsin. Sekoita huoneenlämpöinen voi, sokeri sekä jauhot murumaiseksi massaksi. Lisää vettä loraus kerrallaan ja työstä taikinaa rennosti. Älä sekoita liian hienoksi massaksi. Taputtele taikina palloksi ja kääri se pussiin. Anna taikinan asettua jääkaapissa n. 30 min.
 2. Esilämmitä uuni 200°C ja valmista täyte. Sekoita tuoreet mustikat, tärkkelys ja muscovadosokeri. Jos käytät jäisiä mustikoita, lisää tärkkelyksen määrää.
 3. Aseta pala taikina leivinpaperille ja kauli siitä hieman yli 1cm paksuinen levy. Asettele mustikkamassa galeten keskelle ja jätä n. 3 cm taitteluvaraa. Taita taikinan reunat keskelle, rypytä ja muotoile mielen mukaan. Pyyhkäise taikinaosat munalla ja ripottele sokeria päälle.
 4. Paista galettea 25-30 min. uunin keskiosassa kunnes galette on myös keskeltä kypsä. Anna galeten viilentyä hieman, tarjoa sitten lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

Tänä vuonna ajattelin myös paistaa ikisuosikkini eli mustikkakukon. Palataan siis mustikkareseptien kera vielä uudelleen!

Onko sinun marjakausi jo alkanut? Käytkö joka kesä mustikassa?

You may also like

Jätä kommentti

Thanks for leaving a comment. We respect your privacy and your email will NOT be published. All comments are moderated for the safety & quality of the site. By using this comment form, you agree with the handling of your data as per the privacy policy.

Hello! This website uses cookies to improve site performance, statistics and manage personalized content including ads. Learn how to manage cookies, please click read more. Okay, thanks! Read More