Home » MAKEAA » Sahramikeksit valkosuklaalla

Sahramikeksit valkosuklaalla

Teksti ja kuvat: Saara

Talvi ja sahrami kuuluvat yhteen, eikö vain? Joulun alla Instagramissa näkyikin paljon herkullisia Lussekatter-pullia eli Luciapullia, mutta itse en ehtinyt siihen kelkkaan mukaan. Teinkin sitten sahramikeksejä.

Käytän sahramia sekä kokkauksessa että leivonnassa, kun haluan jotain vähän enemmän luksusta. Viime jouluna jaoin täällä blogissa yksinkertaisen perinnereseptin Atlantin takaa, mutta koska lahjakeksit eivät voi joka vuonna olla aivan samoja, päädyin hieman muokkaamaan tätä reseptiä. Sahrami antaa kekseille upean keltaisen värin!

Halusin rouskuvia keksejä ja niinpä skaalasin alkuperäisen reseptin jauhomäärää hieman alas. Lisäksi raastin ja sekoitin sahramin makupariksi valkosuklaan. Heti paiston jälkeen keksit ovat pehmeitä. Mutta kun keksien antaa viilentyä ja kuivata kunnolla ennen säilytystä, muuttuvat ne rouskuviksi. Täydellisiä dippauskeksejä maitoon tai kahviin.


Vinkkejä leipomiseen

Voipohjaiset keksit ovat helppoja. Taikina sekoitetaan, jonka jälkeen sen annetaan kovettua sekä maustua jääkaapissa tovin. Sahramikeksit pyöritellään käsin ja koristelussa käyvät niin haarukat kuin koristeelliset mukit. Itse en omista ollenkaan keksileimasinta.

Keksit leviävät uunissa hieman. Nämä kuvissa näkyvät muotoilin 22 gramman taikinapalloista. Valmiin keksin läpimitta vaihteli 6-8 sentin välillä. Kannattaa siis jättää keksille korkeutta eikä painaa aivan littanaksi. Lisäksi keksien väliin jätetään muutama sentti tilaa.

Sahrami jakaa makunystyröitä ja kannattaa ottaa mausteen määrä reseptissä viitteellisesti. Jos leivot ensimmäistä kertaa, käytä vain siitä puolet.

Sahramikeksit valkosuklaalla | Resepti

Ainekset

  • 0,5tl sahramia (sahrami yleensä myydään 0,5 gramman pusseissa, se riittää)
  • 8g vettä
  • 120g voita
  • 70g sokeria
  • 30g kananmunaa
  • 150g vehnäjauhoa
  • 2g ruokasoodaa
  • 35g valkosuklaata

Tee näin

1. Sekoita pienessä kulhossa sahrami ja melko lämmin vesi. Anna mausteen herätä n. 20 min. Sekoita vatkaimella voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää kanamuna pienissä erissä seokseen. Lisää myös sahramivesi ja kääntele taikina. Yhdistä kuiva-aineet ja lisää seos raastetun valkosuklaan kanssa taikinaan käännellen. Anna taikinan kovettua jääkaapissa n. 1h.

2. Esilämmitä uuni 200°C (ilman kiertoilmaa) ja suojaa pellit leivinpaperilla. Jaa jäähtynyt taikina osiin (vaaka on hyvä apuri). Muotoile käsin yksi taikinapala kerrallaan sileäksi palloksi. Aseta se pellille, paina se tasaisesti alemmas ja viimeistele pinta haarukalla tai keksileimalla. Jätä keksien väliin n. 3cm tilaa.

3. Paista keksejä uunin keskitasolla 7-10 minuuttia. Jos paistat pellit yhtä aikaa ilman kiertoilmaa, käännä ja vuorottele peltien paikkaa puolivälissä. Anna keksien jäähtyä pellillä hetken aikaa, jotta pohja jää sileäksi.

4. Säilytys kuivassa ja viileässä.

PROVINKKI! Aina kun vatkattuun voihin lisätään kananmunaa, on juoksettumisen vaara! Kananmuna kannattaakin lisätä pienissä erissä ja vatkata vimmatusti.

Toivottavasti sahramikeksit maistuvat myös teille tänä talvena, tägää mut mukaan jos leivot myös Instagramissa. :)

Saara

You may also like

Jätä kommentti

Thanks for leaving a comment. We respect your privacy and your email will NOT be published. All comments are moderated for the safety & quality of the site. By using this comment form, you agree with the handling of your data as per the privacy policy.

Hello! This website uses cookies to improve site performance, statistics and manage personalized content including ads. Learn how to manage cookies, please click read more. Okay, thanks! Read More