Home » JUOMAT » Mustaherukan lehtimehu maistuu kesälle | Resepti

Mustaherukan lehtimehu maistuu kesälle | Resepti

Teksti ja kuvat: Saara

Mustaherukan lehdistä keitetty lehtimehu maistuu kesäpuutarhalta ja sen teko on helppoa ja halpaa kuin mikä.  Alkukesästä innostutaan aina seljankukkamehusta, mutta keskikesällä kannattaa suunnata mustaviinimarjapensaisiin ja valmistautua lehtimehun keittoon.

Lehtimehu on yksi niistä lapsuuden makuelämyksistäni, joihin rakastuin syvästi heti. Kun ekan kerran ala-asteella maistoin lehtimehua perhetutun luona, raikas juoma teki minuun niin suuren vaikutuksen että monguin läpi peruskoulun äitiäni tekemään sitä myös kotona. Turhaan tietysti hah! 

Mustaherukanlehtimehu on yllättävän monipuolinen kesän makuseikkailuihin. Sitä voi nauttia perinteisesti hellepäivän janojuomana tai ottaa oikotie juhlavaan Louhisaaren kuplivaan sekoittamalla mehutiiviste kivennäisveteen. Lehtimehusta tehdyt mehujääpuikot ovat olleet hitti, ja olenpa tehnyt siitä siirappia myös jälkiruokiin ja drinkkeihin. Nam ja kippis!

mustaherukan lehtimehua voi käyttää mehujäätelöiden tekoon ja jäädykkeisiin

Mitä tarvitset lehtimehun tekoon?

No tietysti muutama mustaviinimarjapensas, muiden herukoiden lehdet eivät tähän käy. Mustaviininmarjapensaiden perään kannattaa kysellä lähipiiristä, jos omaa puutarhaa tai palstaa ei ole lähellä. Kannattaa muistuttaa omistajaa, että mustaviinimarjapensaat eivät loukkaannu kun keräät pienen erän lehtiä mehun tekoon. Ja vaihtokauppana annetaan tietenkin kiitokseksi mehupullo!

Useammasta mustaviinimarjapensaasta kerättäessä on enemmän valinnanvaraa lehtien suhteen. Yhdelläkin isolla vanhemmalla pensaalla pärjää jos reseptin puolittaa, mutta suosittelen valmistamaan tätä herkkua koko määrän.

Alla olevaan reseptiin tarvitset n. 2l lehtiä (eli n. 65-70g) ja reseptistä tulee n. 2,5l mehutiivistettä. Mitään rakettitiedettä lehtimehun keitto ei ole, sillä mustaherukan lehtien aromi on vahva. Osa tykkää kerätä 2l lehtiä tiiviimmin, osa väljemmin, mutta valjua tästä tiivisteestä ei saa. Lisäksi tarvitset sokeria, sitruunahappoa ja sitruunan.

Itse mehun teossa tarvitset

  • ison kannellisen teräskattilan
  • ison kulhon
  • ison siivilän ja siivilöintiharson
  • suppilon
  • säilöntäpullot
Lehtimehusta voi tehdä myös Louhisaaren juomaa

Miten valikoida mustaherukan lehdet?

Valitse tuoreita lehtiä ja jätä vahingoittuneet lehdet pensaaseen. Pensaisiin kannattaa suunnata juuri nyt juhannuksen tienoilla tai heinäkuun aikana, kun marjat ovat jo kehittyneet mutta eivät vielä kypsyneet.

Lehtien keräyksessä kannattaa luottaa omiin aisteihin, kun havainnoi lehtien väriä ja kuntoa. Suomi on pitkä maa ja mustaherukat kypsyvät eri tahdissa, on eri mustaherukkalajikkeita ja myös pensaan ikä vaikuttaa lehtien laatuun. 

Oman puutarhan herukanlehtimehua olen tehnyt läpi kesän vuosien saatossa, mutta useimmiten se on ajoittunut kesäkuun loppuun ja heinäkuun alkuun käytännön syistä. Loppukesän mehunkeittoa voi harrastaa silloin, kun esim. peurat käyvät trimmaamassa pensaita sillä tällöin herukka tekee uusia tuoreita lehtiä. Koko kesän pensaassa kasvaneita lehtiä en enää elokuussa käytä.

Ja vinkkinä vielä että mustaviinimarjapensaan lehtiä voi pakastaa, MUTTA siinä missä mustaviinimarjamehua voi keitellä pakastemarjoista, kannattaa herukanlehtimehu tehdä heti kesällä tuoreeltaan. Pakastetut herukan lehdet on kiva käyttää vaikkapa joulun pikkelöinneissä.

Mustaviinimarjapensaan lehtimehu | Resepti

Reseptistä tulee n. 2,5l lehtimehutiivistettä ja oma sekoitussuhteeni on 1:5 veteen. Tähän määrään mehutiivistettä tarvitsee n. 2l lehtiä (eli n. 65-70g). Tarvitset ison kannellisen kattilan, ison kulhon, ison siivilän ja siivilöintiharson + suppilon ja säilöntäpullot. Jos teet lehtimehua ensimmäistä kertaa tai et saanut tarpeeksi lehtiä, voit puolittaa reseptin.

Olen säilönyt tiivisteen 0,5l ja 0,2l-0,3l pulloihin. Isommat pullot menevät kotikäytössä, mutta pienemmät mehupullot ovat kivoja lahjoja kesäviemisinä mökkireissuille tai grilli-iltoihin. Esimerkiksi Ikeasta löytyy 0,3l patenttikorkilliset Korkenit ja Chlas Olsonilta kierrekorkilliset 0,3l pikkupullot.

Mehutiivisteen voi myös pakastaa, mutta tällöin anna sen jäähtyä ja valitse pakasterasia lasipullon sijasta. Alla kuvaan oman prosessini, miten steriloin ja säilön lasipulloihin. Oma tapasi keittää ja säilöä mehut voi olla erilainen.

AINEKSET

  • 2 litraa mustaherukan lehtiä
  • 2 litraa vettä
  • 1200 g taloussokeria
  • 1 luomusitruuna
  • 25g sitruunahappoa

TEE NÄIN

Kerää 2l mustaviinimarjapensaan lehtiä ja pese ne huolellisesti. Kiehauta sitten 2l vettä ja lisää lehdet kattilaan. Anna seoksen jäähtyä.

Sekoita 25g sitruunahappoa ja sitruunan mehu lehtiseokseen. Peitä kattila kannella ja jätä seos huoneenlämpöön yön yli. Pese lasipullot aamuksi valmiiksi.

Seuraavana aamuna aseta kuivuneet lasipullot kyljelleen kylmään uuniin, aseta lämmöksi 125°C ja kuumenna niitä 15 minuuttia. Sammuta uuni ja anna pullojen olla hiipuvassa lämmössä pullotusta varten. Steriloi pullontiivisteet ja korkit kiehuvassa vedessä, kuivaa hyvin puhtaalla liinalla tai paperilla. Steriloi tämän jälkeen myös suppilo ja pesty siivilöintiharso.

Aseta harso siivilään ja kaada mehu kulhoon. Puserra lopuksi harsoa, että saat lehdistä kaiken mehun mukaan. Siirrä sitten mehu takaisin kattilaan ja kaada sokeri mukaan. Nosta mehun lämpötila kiehuvaksi hissukseen, se ottaa noin 15-20 minuuttia. Kun seos kuplii, nosta kattila levyltä ja anna mehun jäähtyä hieman ennen pullotusta.

Pullota kuuma lehtimehu kuumiin pulloihin varovasti työskennellen. Varo polttamasta käsiäsi, käytä tarvittaessa pullopihtejä tai puhtaita hieman kasteltuja puhtaita keittiöpyyhkeitä pullojen käsittelyssä. Älä täytä piripintaan vaan jätä ilmatila ja sulje pullot heti. Anna pullojen jäähtyä huoneenlämmössä ennen jääkaappiin siirtoa. Pullotettu lehtimehu säilyy n. 3-4kk.

Jos puolestaan haluat pakastaa mehun, anna lehtimehutiivisteen jäähtyä ennen rasioihin/pulloihin siirtoa. Pakastettu lehtimehu säilyy kauemmin.

Lehtimehu saa makustua yön yli ennen kuin mehutiiviste keitetään sokerin kanssa

Kommentoi alle tai huikkaa Instagramissa kun nautiskelet lasillisen lehtimehua tai kenties lehtisorbettia!

MY VINTAGE COOKING INSTAGRAMISSA

Täytyy kyllä sanoa, että en ole tavannut vielä ketään joka ei pitäisi lehtimehun mausta. Mehua keittäessä saattaa herätä epäilys mehun vahvuudesta (kröhöm sillä mustaherukan lehtien aromi on vahva), mutta voin vakuuttaa että lehtimehu on ihanan raikasta. Lehtimehua voi lisämaustaa myös rosmariinin oksalla tai mintunlehdillä – vain taivas on rajana kun lehtimehukesiä alkaa olla useampi taskussa.

Toivottavasti tämä resepti tuo tuo iloa myös sinulle ja läheisillesi monta kesää!

P.S. Jos raikkaat kesän janojuomat kiinnostavat ja kaapistasi löytyy myös hapanjuuri, sovella tätä veriappelsiini-hibiskus-hapanjuurisimareseptiä satokauden mukaan.

Saara

You may also like

Jätä kommentti

Thanks for leaving a comment. We respect your privacy and your email will NOT be published. All comments are moderated for the safety & quality of the site. By using this comment form, you agree with the handling of your data as per the privacy policy.

Hello! This website uses cookies to improve site performance, statistics and manage personalized content including ads. Learn how to manage cookies, please click read more. Okay, thanks! Read More