Home » MAKEAA » Bubur Ketan Hitam eli Indonesialainen musta riisipuuro

Bubur Ketan Hitam eli Indonesialainen musta riisipuuro

Teksti ja kuvat: Saara

Musta riisipuuro on suosittu aamupala ja jälkiruoka Kaakkois-Aasiassa. Huolimatta useista matkoista Aasiaan, törmäsin tähän upeaan puuroon ensimmäisen kerran vasta Australiassa. Olimme illallisella Sydneyssä, ja ystäväni suositteli tilaamaan Bubur Ketan Hitamia jälkiruoaksi. Vai olikohan se bubur pulut, sillä olimme Malesialaisessa ravintolassa…

Joka tapauksessa ”sticky black rice pudding” kuten ystäväni sitä nimitti, teki vahvan ensivaikutelman ja puuro on kulkenut mukanani jo yli kymmenen vuotta. Sen jälkeen olen pitänyt huolen, että saan nautiskella sitä, aina kun puuron kotimailla vierailemme.

Jostain syystä kevät on aina se sesonki, jolloin kokkaan tätä puuroa kotona. Ehkä se valon määrä ja raikkaampien makujen kaipaus?

Mangot tulevat kauppoihin jo helmikuussa ja pääsiäisenä ananakset ovat huippusesongissa. Mielestäni sekä ananaksessa ja mangossa on täydellinen yhdistelmä mehukkuutta ja hapokkuutta tämän aromaattisen riisipuuron ja kookosmaidon kylkeen.

glutinous black rise pudding recipe musta riisipuuro
Match made in heaven: musta riisipuuro, kookoskerma ja tuore ananas. Nam!

Vinkkejä mustan riisipuuron keittoon

Mustaa riisiä on eri lajikkeita ja kaikki eivät ole puuroutuvia. Esimerkiksi Foodinin musta riisi on superia ja herkkulisuke esim. salaatteihin, mutta riisipuuroa siitä ei tule. Parasta on suunnata aasialaiseen ruokakauppaan ja napata sieltä joko a) black glutinous rice tai b) sticky Thai rice. Puuroutuva mustariisi on lyhytjyväistä.

Musta riisipuuro on aromaattista ja siinä on hieman pähkinäinen vivahde. Puuro maustetaan perinteisesti puhdistamattomalla palmusokerilla ja maustekairapalmun lehdillä. Maustekairapalmun lehdet löytyvät aasialaisten kauppojen pakasteosastolta. Näin ollen ei kannata kauhistua kimpun kokoa, voit sulattaa aina lehden pari kerrallaan ruokia maustamaan.

Itselle maustekairapalmun kukkamainen ja vaniljamainen aromi on tärkeämpää kuin saatavilla oleva sokeri. Palmusokerin voi sijaistaa helposti tummalla kookossokerilla. Vaihtoehtoisesti voit turvautua myös tummaan fariinisokeriin.

Puuro tarjoillaan kookosmaidon tai -kerman kanssa, sivussa voi tarjota tuoreita mehukkaita hedelmiä. Puuro on siis sangen helppo, kun ainekset ovat valmiiksi kaapissa.

Indonesialainen musta riisipuuro – Bubu Ketan Hitam | RESEPTI


Reseptistä tulee 4-6 annosta riippuen siitä tarjoiletko aamupuurona vai jälkiruokana. Riisi liotetaan yön yli ja aamulla puuro on valmista tunnissa. Verrattuna perinteisen maitopohjaisen joulupuuron keittoon, bubur ketan hitam ei ole koskaan palanut minulla pohjaan ja on paljon rennompi kokattava.

AINEKSET

 • 1 litra vettä
 • 1-1,5 maustekairapalmun huuhdeltua lehteä sidottuna solmulle
 • 2dl / 140g mustaa puuroutuvaa riisiä
 • 3 rkl puhdistamatonta palmusokeria tai fariinisokeria
 • 0,5 tl suolaa
 • 2dl kookosmaitoa tai kookoskermaa
 • ripaus suolaa
 • ananasta, mangoa, kookoshiutaleita

TEE NÄIN

 1. Pese musta riisi kahdesti ja siirrä keskikokoiseen kulhoon likoamaan yön yli. Jätä tarpeeksi vesivaraa riisille, noin pari sormen mittaa riisin pinnasta.
 2. Kiehauta vesi 2 litran kattilassa ja lisää maustekairapalmulehtien solmu mukaan. Valuta riisi ja lisää kiehuvaan veteen, sekoita. Alenna lämpö matalalle keskilämmölle ja anna puuron porista hiljalleen n. 45-50 minuuttia. Sekoita puuroa muutaman kerran, ettei riisit tartu kattilan pohjaan.
 3. Ota lehtisolmuke pois puurosta. Liota sokeri pieneen määrään kuumaa nestettä ja lisää tämä siirappi puuroon. Lisää myös suola. Anna puuron hautua vielä 10 minuuttia kunnes se on pehmeää ja tahmaista. Tarkista suola.
 4. Sillä välin kun puuro hautuu, lämmitä kookosmaito pienessä kasarissa ja lisää ripaus suolaa.
 5. Tarjoile musta riisipuuro lämpimänä tai kylmänä kookosmaidon ja hedelmien kanssa.
 6. Kun puuro on jäähtynyt, siirrä se heti jääkaappiin. Puuro säilyy muutaman päivän.

Puuroa, aina puuroa

Näin suomalaisena ja pohjoismaisessa ruokakulttuurissa kasvaneena, aamupuuro ja viljat ovat olleet vahvasti läsnä taaperosta nykyhetkeen. Tosin ”aamupala on päivän tärkein ateria” ja muut mantrat ovat saaneet aina uusia sävyjä, kun on oppinut kuuntelemaan omaan kehoaan ja sen tarpeita.

Musta riisipuuro on herkullinen ja kuitupitoinen valinta niille, jotka gluteenia joutuvat välttelemään. Ja tietysti aamupalafaneille, jotka haluavat lisää vaihtelua aamupuurorutiineihin. Meillä on tapana syödä puuro tuoreeltaan lämpimänä aamupalana, loppupuuron syömme kylmänä välipalana.

Mustassa puuroriisissä on kuitua, proteiinia ja antidioksidantteja enemmän kuin valkoisessa riisissä, vaikkakin se jää ravintoaineissa jälkeen pitkäjyväisestä mustasta riisistä. Maailmalla mustaa riisiä suositellaan sydän- ja verisuoniterveystietoisille ja anti-inflammatorista ruokavaliota noudattaville.

Lopuksi vielä vinkki mustasta riisistä! Riisi muuttuu tumman violetiksi, purppuraiseksi kun se keitetään. Varo vaaleita keittiötasoja, ettei puurokauha sotke ja jätä tahroja.

Kokkasitko mustaa riisipuuroa? Tägää mukaan Instagramissa

MY VINTAGE COOKING INSTAGRAM

Lisää inspiraatiota ja vaihtelua aamupuuroihin? Hauduta välillä vispipuuro täysjyväruisjauhoista :)

You may also like

Jätä kommentti

Thanks for leaving a comment. We respect your privacy and your email will NOT be published. All comments are moderated for the safety & quality of the site. By using this comment form, you agree with the handling of your data as per the privacy policy.

Hello! This website uses cookies to improve site performance, statistics and manage personalized content including ads. Learn how to manage cookies, please click read more. Okay, thanks! Read More