Millainen joululeipoja olet? Aloitatko jo marraskuussa ja leivot piparit, leivät ja kakut etukäteen? Vai tunnelmoitko pitkin joulukuuta eri reseptien ja rituaalien kanssa?
Itse taidan kuulua piparien osalta jälkimmäiseen joukkoon, sillä tykkään testailla erilaisia joulureseptejä. Ei ole siis epätavallista ollenkaan, että leivon useamman satsin pitkin joulukuuta.
Ahkerasta testauksesta ja maistelusta huolimatta, ei ole tämän Paraisten piparkakkujen reseptin voittanutta. Olen perinyt reseptin äidiltäni, ja minulle ne ovat niitä mitä parhaimpia pipareita. Täydellisiä. Tätä luottoreseptiä kannattaa siis kokeilla! Postauksen lopusta löydät printattavan reseptin.
Ennen vanhaan joululeivonta aloitettiin Annan päivänä eli juliaanisen kalenterin mukaan yhdeksän päivää ennen joulua. Erityisesti oli tapana leipoa joululeivät ja laittaa oluet tekeytymään. Vuoden pimeimpää yötä vasten mentiin ajoissa nukkumaan, ja keskiyöllä talo heräsi leipomistalkoisiin. Jos pidät vanhoista perinteistä kiinni jouluvalmisteluiden kanssa, kannattaa tsekata kaikki raaka-aineet valmiiksi yöllistä leipomisurakkaa varten.

Paraisten piparkakut ja historiaa
Kun googlaa Paraisten piparit, saa tulokseksi monta sivua erilaisia reseptejä. Mikä niistä on se aito ja oikea? Sitä on vaikea todentaa, sillä tämä Lyydia Ekroosin kehittämän piparkakun alkuperäinen resepti taitaa olla vieläkin salaisuus. Jossain vaiheessa resepti myytiin leipomolle, mutta kaupallisesti näitä pipareita ei enää saa. Suosiota mysteeri ei ole kuitenkaan heikentänyt, ja Paraisten pipareillakin tuli taannoin 100 vuotta täyteen.
Oma Paraisten piparkakkujen reseptini juontaa juurensa 60-luvulle, jolloin äitini opiskeli kotitalousasioita emäntäkoulussa. Mustan reseptivihkon sivuilta löytyy tahrittu aukeama ja sieltä tämä rakastettu resepti jatkaa nyt matkaa tänne blogiin.
Muistiinpanoissa leipojaa neuvotaan kaulimaan 0,5cm paksua levyä, mutta itse tykkään tehdä hieman ohuempia piparkakkuja. Lisään myös hitusen enemmän mausteita, sillä pipareissani pitää olla potkua. Jos Paraisten piparkakkujen kriteerinä on mausteinen ja suussa sulava pipari, tämä reseptini takaa juuri sellaisia.
Tässä muuten hauska Turun Sanomien juttu Paraisten pipareista klik!


Paraisten piparkakut 60-luvulta | RESEPTI
Reseptistä tulee n. 2 kiloa taikinaa. Työstä taikina illalla, paista testipipari ja lisää vehnäjauhoja jos tarvis. Anna taikinan tekeytyä jääkaapissa yön yli (tai vähintään 3h). Muista myös antaa taikinan levätä kylmässä aina leipomisen aikana. Työskentelyyn kannattaa varata 2-4 peltiä rotaatioon, jotta voit asetella piparit aina jäähtyneelle pellille ennen paistoa.
Tässä myös 10 vinkkiä piparien leivontaan uudelle leipurille.
Ainekset
- 500g voita
- 200g + 200g hienoa sokeria
- 200g tummaa siirappia
- 1 tl kanelia
- 1,5 tl jauhettua inkivääriä
- 2 tl neilikkaa
- 1 rkl pomeranssinkuorta
- 3-4 tl ruokasoodaa (minulla oli 17g)
- 3 munaa (minulla oli 178g)
- 700g vehnäjauhoja + 300g pelivaraa ja pipareiden työstämiseen
Tee näin
- Mittaa voi, siirappi, mausteet ja 200g sokeria keskikokoiseen kattilaan. Kuumenna ja kiehauta, anna seoksen sitten jäähtyä (parvekkeella tai ulkona).
- Mittaa 700g vehnäjauhoja ja sekoita ruokasooda myös mukaan. Mittaa munat ja sokeri (200g), vispaa ne erillisessä kulhossa. Vatkaa massaa kunnes se on vaaleankeltaista (n. 10 minuuttia).
- Kun voisiirappiseos on jäähtynyt tarpeeksi, siirrä se kattilasta isoon taikinakulhoon. Vatkaa seosta sähkövatkaimella hetki ja taittele sitten mukaan munasokerivaahto. Sihtaa jauhot seokseen kuppi kerrallaan. Kun kaikki ainekset on mukana, vaivaa taikinaa vielä hetki (n. 5 minuuttia). Lopuksi jaa taikina kahtia ja laita jääkaappiin jäähtymään puhtaassa astiassa.
- Muutaman tunnin jälkeen, ota pala taikinaa ja paista testipipari. Jos pipari ei kovin täpläinen tai leviä muottia isommaksi paiston aikana, on jauhotilanne ok. Jos puolestaan pipari paistuu muodottomaksi, lisää jauhoja taikinaan. Tee uusi testipaisto, mutta älä lisää jauhoja liikaa sillä pipareiden paistossa taikina tulee kaulittaessa vielä tiiviimmäksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa yön yli. Voit myös pakastaa taikinaa myöhempää leipomista varten.
Pipareiden paisto
- Esilämmitä uuni 175°C. Valmistele pellit leivinpapereineen, siivoa leivontataso ja jäähtymistasot, etsi muotit ja kaulimet, nappaa myös juustohöylä mukaan.
- Ota sopiva määrä taikinaa ja lämmitä sitä hieman käsissäsi. Jauhota taso ja kauli taikinasta 3-5mm paksuinen levy. Leikkaa piparit ja siirrä ne heti pellille. Paista samankokoiset piparit yhdessä. Kun levymassa alkaa olla liian pehmeää ja piparit tarttuvat pöytään kiinni, laita se takaisin jääkaappiin ja ota uusi satsi taikinaa kaulittavaksi.
- Paista piparkakkuja 8-10 minuuttia uunin keskitasolla. Piparit paistuvat nopeasti joten ole tarkkana! Jos uunisi paistaa epätasaisesti, käännä pelti 180 astetta paiston puolivälissä.
- Anna pipareiden jäähtyä pellillä ja siirrä ne kovettuneina vasta säilytysastiaan.
- Piparit säilyvät tuoreina 2-3 kuukautta kun ne säilytetään ilmatiiviisti, viileässä ja pimeässä.

Muistilista tarvikkeista piparien leivontaan
- keskikokoinen kattila
- keskikokoinen ja iso kulho
- sähkövatkain / monitoimikone
- taikinakaavin
- piparimuotit
- kaulin/kaulimet
- 2-4 peltiä + leivinpaperit
- juustohöylä tai terävä paistinlasta piparien siirtämiseen
- tarpeeksi pöytätilaa
- hyvät ilmatiiviit keksiboxit
Toivottavasti nämä herkulliset ja mureat Paraisten piparkakut maistuvat myös teille! Jos leivot tällä perinnereseptilläni, huikkaa toki Facebookissa tai tägää mukaan Instagramissa.
Saara
10 vinkkiä täydellisten piparien leivontaan
Lue Lisää
PRINTTAA RESEPTI