Home » MAKEAA » 10 vinkkiä täydellisten piparien leivontaan | Paraisten piparkakut

10 vinkkiä täydellisten piparien leivontaan | Paraisten piparkakut

Teksti ja kuvat: Saara
paras piparitaikina resepti

Täydellisten piparkakkujen salaisuus on paitsi taikinassa myös välineissä. Yhtä lailla on tärkeää olla tarkkaavainen paistaja, ettei piparit pala. Tästä postauksesta löydät 10 vinkkiä joiden avulla piparien leivonta ei voisi olla helpompaa. Leivoitpa pipareita vasta ensimmäistä kertaa tai tästä jouluperinteestä on ollut taukoa, on hyvä ottaa perusasiat haltuun.

 10 vinkkiä täydellisten piparien leivontaan


Leivon piparkakut perinnereseptilläni joka vuosi, ja sen voit löytää tästä postauksesta klik!

Tee taikina edeltävänä iltana

Piparitaikinan teko ei ole vaikeaa, mutta piparien paisto on hyvä ennakoida. Etenkin silloin, jos leipoo ison piparkakkusatsin. Mitä isompi taikina, sitä kauemmin sen jäähtyminen kestää. Jos taikina ei ole tarpeeksi jäähtynyt, kauliminen on vaikeaa ja piparkakut jäävät pöytään kiinni.

Kaikista helpointa onkin tehdä taikina paistoa edeltävänä iltana ja nauttia leipomisesta seuraavana aamuna.

Paista aina tuoreesta taikinasta testipiparit

Kauniit piparit ovat muottien muotoisia ja sileäpintaisia. Täydellisten piparkakkujen salaisuus onkin jauhojen oikea määrä. Koska jauhot käyttäytyvät aina vähän eri tavalla, riippuen jauhatuksesta ja siitä milloin pussi on avattu, on hyvä paistaa heti illalla testipipari tai kaksi.

Tee näin

Ota taikinasta pieni nyrkillinen ja laita se pussissa jäähtymään pakkaseen. Esilämmitä uuni 175°C. Paista sitten ensimmäinen testipipari. Tarkkaile valmiista piparista seuraavaa:

  • Onko pipari levinnyt huomattavasti muottia isommaksi? Tällöin jauhoja lisätään taikinaan ja paistetaan uusi testipipari.
  • Onko pipari huokoinen ja epätasainen? Tällöin jauhoja lisätään hieman lisää ja voit halutessasi paistaa uuden testipiparin.

Koska taikinamassaa kaulitaan jauhotetulla pöydällä useamman kerran, taikina kiinteytyy prosessin aikana myös leivontapäivänä. Jos taikinassa on liikaa jauhoja, piparit menettävät mureutensa ja ovat pahimmassa tapauksessa kovia. Huomaatko oikealla olevasta kuvasta, miten jauhojen määrä muuttaa piparin ulkomuotoa?

On tärkeää, että piparkakkutaikinaa ei vaivata kovaksi heti vaan tavoitteena on löytää hyvä lähtöpiste ennen taikinan yön yli viilentämistä. Mikäli huomaat leivontapäivänä, että piparkakut ovat epätasaisia, tilanne on edelleen pelastettavissa. Se vain vaatii paiston siirtämistä myöhemmälle, jotta voit viilentää taikinamassan uudelleen jauholisäyksen jälkeen.

Testipiparien maistelussa saat myös tarkastettua onko sinulla taikinassa mieleinen määrä mausteita. Tuoreissa mausteissa on parhaat maut ja valitse ehdottomasti Ceylon kaneli!

Kerää leivontavälineet paikoilleen

Taikinan tekoon tarvitset seuraavat joka keittiön mittavälineet ja luottokipposet. Jos teet kahden kilon taikinan kuten reseptissäni, varaa seuraavat välineet:

  • keskikokoinen kattila siirappimassan keittoon
  • keskikokoinen kulho munien vatkaukseen sähkövatkaimella
  • iso kulho taikinan työstämiseen koneella
  • taikinakaavin on hyvä olla vankempaa tekoa.

Leivontapäiväksi etsi piparkakkumuotit ja kaulimet. Tarvitset siivotun työtilan sekä taikinan kaulimiseen että piparkakkujen jäähdyttämiseen. Valmistele 2-4 peltiä leivinpaperein riippuen siitä kuinka ison taikinamäärän paistat. Juustohöylä tai teräksinen paistinlasta ovat erinomaisia piparien siirtämiseen pellille ja pelliltä pois.

Kauli vain jäähtynyttä taikinaa

Valitettavasti lämmenneen taikinan kauliminen on haastavaa ja piparkakut jäävät pöytään kiinni. Helpointa on ottaa piparkakkutaikinaa aina sopiva määrä ja antaa lopun taikinamassan istua jääkaapissa. Pienempi taikinapala lämpiää kaulittavaksi kämmenten välissä nopeasti. 

Kauli piparkakkutaikinaa aina jauhotetulla tasolla ja kaulimella. Myös muotit on hyvä kastaa jauhoissa, näin saat kekseihin siistin reunat. Yhden taikinapalan voi kaulia yleensä 2-3 kertaa putkeen ennen kuin se alkaa olla liian lämmintä.

Huomaat kyllä, milloin taikina alkaa olla liian löysä. Silloin on aika laittaa taikinajämät takaisin jäähtymään ja ottaa uusi kylmä pala leivottavaksi. Viimeinen taikinapala kannattaa viilentää pakkasessa, jotta voit lopetella leipomisen nopeammin.

piparien leivonta on helppoa kun sen osaa

Erilaisten piparkakkumuottien hyödyt

Piparkakkumuotteja on hyvä olla erikokoisia. Näin saat hyödynnettyä kaulitun massan pinta-alan parhaiten ja säästyt turhalta työltä. 

Jos piparkakkumuotissasi on kapeita ja erittäin yksityiskohtaisia reunamuotoiluja, paistossa pitää olla erityisen tarkka. Tällaiset detaljit usein tummuvat. Tähtimuotit ovat kuuluisia siitä, että niiden sakarat palavat helposti.

Paista samankokoiset piparit yhdessä

On tärkeää paistaa vain samankokoiset piparit yhdessä. Jos piparien välillä on paljon kokoeroa, pienemmät ovat jo tummuneet yli kun isommat ovat vasta valmiita. Palaneet piparit eivät maistu kenellekään.

Piparit paistuvat nopeasti, joten ei ole järkeä avata uunia ottaakseen pienemmät piparit pois ennen muita. Kun siis leikkaat taikinasta erikokoisia pipareita, siirrä ne eri pelleille ja paista satsit erikseen.

Paista piparit oikeassa lämpötilassa

Piparien paistolämpötila on 175°C-180°C. Tämä siis jos haluaa mureita ja suussasulavia piparkakkuja kuten Paraisten piparkakut. Leivon piparkakut perinnereseptilläni joka vuosi, ja sen voit löytää tästä postauksesta klik! Useissa resepteissä nykyään neuvotaan paistamaan jopa 200-asteessa, mutta nämä vanhan ajan piparkakut paistetaan lempeämmin ja polttamisen riski on pienempi.

Anna paistopeltien jäähtyä

Näetkö allaolevassa kuvassa viidennen piparkakkupossun jalassa muhkun? Jos huomaat pipareissasi tällaisia kuplia tai muhkuja, tarkoittaa se sitä että pelti ei ole jäähtynyt tarpeeksi ennen kuin siirsit raa’at piparit pellille. Edellisestä paistosta jäänyt jälkilämpö on herättänyt ruokasoodan, ja siksi taikinainen piparkakku on alkanut aktivoitumaan ennen uuniin laittoa.

Helpointa siis on varata useampi pelti piparkakkujen paistamiseen. Varaa ainakin 3-4 peltiä, jos leivot isomman piparisatsin. Kahdellakin pärjää, jos leivontapäivä on rento. Voit myös pakastaa osan taikinasta myöhemmälle.

jauhojen määrä piparkakkutaikina ohje
Paistopeltien pitää antaa jäähtyä, että piparkakkuihin ei tule muhkuja (viidennen possun jalka).

Älä jätä uunia vahtimatta

Piparkakkujen paistoaika on paksuudesta riippuen 8-10 min uunin keskitasolla 175°C. Piparit paistuvat nopeasti, joten uunia ei saa jättää valvomatta. 

Lapsuudessani piparien leivonta oli yksi parhaimmista jouluperinteistä. Olisin halunnut vain leikata pipareita eri muoteilla leikkien, piparien paiston vahtiminen puolestaan oli yksi ärsyttävimmistä tehtävistä. Edelleen piparien leivonta herättää ilon ja muistot. Siksi haluan pitää tästä luottoreseptistä ja traditiosta kiinni.

Jäähdytä piparit ensin pellin päällä

Uunituoreina piparit ovat pehmeitä ja taipuvat helposti. Jäähdytä ne ensin pellillä. Siitä ne sitten kootaan joukoiksi tarjottimelle ja siirretään säilytykseen.

Säilytä valmiit piparkakut viileässä ja pimeässä, suojattuna rasiassa. Oikein säilytettynä piparkakut ovat hyviä 2-3 kuukautta. Viimeiset murut voi käyttää vaikka Runebergin torttujen leivontaan helmikuussa.

Toivottavasti näistä piparkakkujen leivontavinkeistä on sinulle hyötyä ja iloa! Ota vinkit talteen Pinterestiin.

MY VINTAGE COOKING PINTEREST

Piparien leivonta on helppoa, kun taikina on tehty huolella ja leipojalla on tarpeeksi peltejä ja tilaa. Ei kun joululaulut soimaan ja uuni päälle! Herkullista ja iloista joulun odotusta!

Saara

Perinteinen Paraisten Piparkakut Resepti

You may also like

Jätä kommentti

Thanks for leaving a comment. We respect your privacy and your email will NOT be published. All comments are moderated for the safety & quality of the site. By using this comment form, you agree with the handling of your data as per the privacy policy.

Hello! This website uses cookies to improve site performance, statistics and manage personalized content including ads. Learn how to manage cookies, please click read more. Okay, thanks! Read More