Home » LEIPÄ » Maukkaat leipätikut joulunaposteluihin | Resepti

Maukkaat leipätikut joulunaposteluihin | Resepti

Teksti ja kuvat: Saara

Nämä jouluiset leipätikut ovat kaunis ja maukas lisä juhlanaposteluihin. Maustetut tikut menee sellaisenaan, dippaillen tai juustotarjottimella. Toisin kuin italialaiset grissinit, nämä leipätikut leivotaan pienellä määrällä voita ja sisältävät hieman ruista.

Miten resepti saapui keittiööni

Resepti on adaptoitu ruotsalaisen leipurin Heléne Johanssonin kirjasta Leipä (2010, Tammi). Voin suositella tätä kirjaa lämpimästi, sen reseptit ovat kestäneet aikaa. Johansson ei pelkää kertoa mielipiteitään ja käyttää reippaammin suolaa kuin mitä suomalaiseen makuun on tottunut. Kirjaa löytyy jo secondhandina, kannattaa ostaa jos kohdallesi se osuu.

Tässä leipätikkureseptissä olen skaalannut ainekset puoleen ja ohjeet ovat allekirjoittaneen. Tarvitset siis 2-3 peltiä sen sijaan että tikut valtaavat keittiösi. Toki jos leipoosi on päällä, tuplaa reseptin ainekset ja anna mennä.

Leipätikut | Resepti


AINEKSET

 • 250 g vettä
 • 7,5 g tuorehiivaa
 • 300 g vehnäjauhoja
 • 75 g vaaleita ruisjauhoja
 • 15 g voita
 • 7,5 g hunajaa
 • 10 g merisuolaa
 • mausteet, siemenet, raastettu juusto koristeluun

TEE NÄIN

 1. Sekoita hiiva ja hunaja pieneen määrään kädenlämpöistä vettä monitoimikoneen kulhossa. Anna seoksen aktivoitua hetki, ja sekoita sitten kaikki muut ainekset mukaan paitsi suola. Vaivaa taikinaa hitaasti n. 10 minuuttia. Lisää lopulta suola ja jatka vaivaamista vielä viisi minuuttia. Anna taikinan levätä liinan alla 30 minuuttia. 
 2. Valmistele paistopellit leivinpaperein. Aseta peltien viereen kuppi vettä ja valitsemasi päälliset eri lautasille. Itselläni oli seesamin- ja unikonsiemeniä, juustoa, chiliä sekä tinjamia. Esilämmitä uuni 200°C.
 3. On parempi ettet jauhota työpöytää, näin saat paremman otteen taikinasta. Jaa kohonnut taikina kolmeen osaan ja nämä edelleen pienemmiksi tasakokoisiksi palleroiksi kunnes sinulla on 30 taikinapalaa. Pyöritä ja muotoile tikku kerrallaan, pidä muut taikinapalat leivinliinan alla etteivät ne kuivu.
 4. Pyöritä tikuista noin ohuehkoja etusormen paksuisia taikinatikkuja, voit myös tehdä lettejä. Sivele tikku kevyesti vedellä ja dippaa valitsemissasi mausteissa. Aseta tikku paistopellille odottamaan ja ota seuraava taikinapala muotoiluun. 
 5. Asettele tikut pellille n. 2-3cm väliä jättäen. Anna tikkujen nousta pellillä leivinliinan alla n. 45 minuuttia. Jos leivot yksin, todennäköisesti ensimmäinen pelti on jo noussut sen kolme varttia kun vielä dippaat viimeisiä tikkuja. Sen vuoksi onkin hyvä napsauttaa uuni esilämmitykseen kun alat muotoilemaan tikkuja. 
 6. Paista leipätikkuja uunin keskitasolla n. 10-12 minuuttia. Anna tikkujen jäähtyä kunnolla. Säilytä tikut kuivassa ja ilmatiiviissä rasiassa.

Jouluisin on kiva antaa lahjaksi jotain kotonaleivottua. Mutta jos rehellisiä ollaan, suurin osa näistä paketeista sisältää jotain makeaa. Leipätikut ovatkin herkullinen poikkeus joulupöytään ja lahjakoreihin erityisesti niille, jotka kaipaavat jotain muuta kuin sokeria.

Iloista joulun odotusta ja rentouttavaa leipomista!

Saara

Joko leivoit pipareita? Jos et, tutustu Paraisten piparkakkujen reseptiin jonka olen perinyt äidiltäni.

You may also like

Jätä kommentti

Thanks for leaving a comment. We respect your privacy and your email will NOT be published. All comments are moderated for the safety & quality of the site. By using this comment form, you agree with the handling of your data as per the privacy policy.

Hello! This website uses cookies to improve site performance, statistics and manage personalized content including ads. Learn how to manage cookies, please click read more. Okay, thanks! Read More